Mogyorósi kilátó és Salgó-vára

Hétvégén a napsütés és a hó meghozta kedvünket a kiránduláshoz, így úticélunknak most Salgótarjánt választottuk.


A vírus miatt tudtuk, hogy sok látnivaló zárva tart ezért elsősorban szabadtéri programot kerestünk. Az első állomás, amit kinéztünk a Mogyorósi kilátó volt.

Ez a kilátó Salgótarján magasan fekvő város részén, Rónafaluban található. Az ide vezető út Salgótarján központjából jól járható volt, de Rónafaluba érkezve láttuk, hogy az ottani utakat nem takarították le rendesen. A kilátóhoz közeli parkolót megpróbáltuk megközelíteni, de a csúszós út miatt inkább az egyik mellékutcában (Rónai út) parkoltunk le. Innen indultunk el a kilátó felé a sárga négyzettel jelölt úton. Az autónktól 800 méter sétára megérkeztünk a kilátóhoz, amely a Medves-fennsík hófödte táján különleges arcát mutatta. A kilátó lépcsőfokait, korlátját és vázát jég borította így nagyon óvatosan igyekeztünk felmenni a tetejére.

A kilátás csodálatos volt, a tiszta időnek köszönhetően messze el lehetett látni.

A tervünk az volt, hogy a kilátótól átsétálunk Salgó várához, de az időjárás közbeszólt.

A hó mélysége és a nem megfelelő öltözékünk miatt úgy döntöttünk, hogy autóval megyünk. Mi a Salgóbányai parkolóban az ifjúsági tábor mellett hagytuk az autónkat, innen indultunk fel a várhoz. Az autók mennyisége és az idő szépsége miatt gondoltuk, hogy itt már több kirándulóval fogunk találkozni, mint a kilátónál.

A vártól visszaindulva elsétáltunk a Boszorkány-kőhöz is, ahol megpihentünk, majd a kellemes séta után hazaindultunk. Ez a rövidebb séta gyerekkel is könnyen teljesíthető, sok érdekességgel az úton:)

Reméljük ti is végigjárjátok ezt a túraútvonalat:):)

HENGERMALOM KÚRIA
  • Szécsény, Kassai út 62.
  • +36 30 311 1731
  • hengermalom.kuria@gmail.com
LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK