Sziasztok!

 Ígéretemhez híven ezzel az első bejegyzéssel elkezdem a vendégházhoz tartozó blogot, ami azzal a céllal jött létre, hogy megmutassam milyen programlehetőségek vannak Nógrád megyében.

 Szerintem fontos, hogy a bloghoz személyeket is tudjatok társítani, ezért szeretnék pár szót írni kis családunkról. Egy fiatal házaspár vagyunk, egy tündéri két és fél éves kislánnyal, Mirával, aki rendkívül vidám,érdeklődő természet. Fontosnak tartjuk a minőségi időtöltést, szeretjük a természetet, az állatokat, a csöndet, a különlegességeket, a finom ételeket, a pihenést és a kalandokat (ezt én csak a komfortzónámon belül:)

Mi várható a blogunkban? Igyekszünk olyan kulturális és természetközeli programokat is bemutatni, amelyek egyaránt élvezhetőek a gyerekek és a felnőttek számára is. 

  A mai blogbejegyzésem a balassagyarmati Nyírjes Vadaspark és Füvészkertről fog szólni, amelyet a napokban volt szerencsénk bebarangolni. A parkot már régóta szerettük volna megnézni, mivel a vendégházhoz vezető úton mindig szemünk előtt volt a parkot jelző tábla, de így gyereknap alkalmából úgy gondoltuk, hogy tökéletes családi program lesz. Viszonylag napos, de kicsit hidegebb napot fogtunk ki, ami nem zavart minket, hiszen a park hatalmas területen helyezkedik el, így a végére kellemesen kimelegedtünk. A vadasparkot egy kalandos úton lehet megközelíteni ,mivel Balassagyarmat erdős részén helyezkedik el, ahol több mesterséges tó is található. A barátságos földutak végén a parkhoz érünk, ahol egy környezetbe tökéletesen illő fa épület várja a látogatókat. Itt megvásárolhatjuk a jegyünket, találunk mosdókat majd eldönthetjük, hogy a füvészkertbe szeretnénk először bemenni vagy a vadasparkba.
A bejárattól pár méterre egy szuper játszóteret találunk, ahol van homokozó,hinta, kis vonat, több mászóka csúszdával, libikóka. A játszótér szerintem azért különleges, mert gyönyörű kilátás nyílik a környező dombokra, a hatalmas fenyőknek köszönhetően pedig rengeteg az árnyék. A játszóteret a vírushelyzet miatt minden nap fertőtlenítik, így kevesebb az esély, hogy a gyermekünk elkapjon valamit. A játszótér nagyon tágas, több pad és asztal is van, ahol piknikezni tudunk miközben a gyerkőcünk játszik.

 A vadaspark egy 15 hektáros területen helyezkedik el, ahol sok állatfajjal megismerkedhetnek a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A park teljes területére érvényes szabály, hogy az állatokat tilos simogatni és etetni. (Kivéve az állatsimogatóban található kecskéket,nyuszikat, akiket most a vírushelyzet miatt sajnos nem lehetett megdögönyözni.) Az első kifutón szarvasok és őzek vártak minket, akik közvetlenül a kerítéshez jöttek megmutatni magukat. A kislányunk Mira ettől különösen boldog lett és elárulta nekünk, hogy az egyik mesekönyvében is vannak szarvasok. A következő kisebb elzárt területen két kenguru fogyasztotta éppen a uzsonnáját a kerítés mellett, majd ugrándozva kergetőztek ezzel szórakoztatva minket. A kenguruk után az ormányos medvéket vettük szemügyre, akiknek a kifutója egy szuper játszótérnek is megfelelt volna, amiben könnyedén közlekedtek a köteleken és másztak fel a faágon. Az ösvényen továbbhaladva barátságos alpakákat pillantottunk meg, akik közül kettőt éppen a napokban nyírhattak meg, így elég muris képet festettek:) Ezután két magányosabb kifutó következett az egyikben egy emu tollászkodott, a másikban pedig egy aranysakál ücsörgött. 

A következő kifutókban, dámvaddal, kameroni juhokkal, és brahma tyúkokkal valamint egy kakassal találkoztunk. Egy kedves mangalica mama a kicsinyeivel a kerítés mellett túrta a földet élelem után, így meghallgathattuk a röfögésüket és nézhettük, ahogy a kicsik összemarakodnak a falatokon. A parkban megtekinthető néhány madárféle is pl. páva, több fajta fácán,ezek közül a legkülönlegesebb szerintem az ezüst fácán továbbá papagájok is. Ha már a különlegességeket említettem, volt két shetlandi póni is. Ez a fajta Európa legősibb pónija közé tartozik. A kijelölt ösvény végén az utolsó kifutóban két vaddisznó lakomázott, akiket a sűrű erdőben nehezebb volt megtalálni, mint a többi állatot. A bejárathoz visszaérve kipróbáltuk a játszóteret is, de még szerettünk volna elmenni a forráshoz, amit útközben láttunk, így sajnos a Füvészkertbe már nem volt időnk bemenni. Úgy gondoltuk, hogy legközelebb korábban érkezünk a parkba, hogy mindenre jusson időnk. A park a nyári időszakban 10-18 óráig tart nyitva, de érdemes a látogatás előtt ellátogatni a Facebook oldalukra, hogy biztosan nyitva legyenek.

A parkból hazafelé menet, megálltunk a Segítő Forrásnál, ahova egy kis erdős ösvényen vezet az út. A jelenlegi forrás/kegyhely az 1970-es évek óta vált ismertté. 1977-től a Balassagyarmaton élő, önkéntes száműzetésbe kényszerült szerzetes pap megnyugvást, erőt, és vigaszt keresett itt a Nyírjesi tavaknál. Krizosztom atya megnyerte az általa felfedezett és elnevezett Mindenkor Segítő Szűz Mária-forrását. 

A forrás vize sajnos nem iható (erre jelző táblát is helyeztek ki), mivel magas a nitrát tartalma. A forrásvíz több nyílásban, csövön folydogál, mi nagyon kis mennyiségben megkóstoltuk, de nem javasoljuk, hogy kövessetek minket:) A forrás környezete tökéletes lehet elvonulásra, imádkozásra, de a vadaspark közelsége miatt inkább érdemes olyan időben felkeresni, amikor a park nem tart nyitva.

 A vadaspark szerintem tökéletes egész napos hétvégi program lehet mindenki számára, de érdemes elemózsiával készülni, mert a parkon belül nincs lehetőség vásárolni. A park nagyon tiszta és rendezett, az állatok kifutói hatalmasak így láthatóan jól érzik magukat a bezártság ellenére is. Több pad,asztal és kuka is van kihelyezve, így ha elfáradunk, akkor van lehetőség egy kis pihenésre is. Ha valakinek marad még ereje, akkor körbejárhatja a nyírjesi tavakat, amelyekből 7 van, és garantált lesz másnapra az izomláz. 

Megjegyzés: Ha a google útvonaltervezőt használjátok, akkor egy kisebb földúton fog bevezetni titeket a parkba. Érdemes inkább követni a kis jelző táblákat, és a Nyírjes táblánál elfordulni a parkhoz, mert így egy sokkal kényelmesebb úton juttok el a parkba.

HENGERMALOM KÚRIA
  • Szécsény, Kassai út 62.
  • +36 30 311 1731
  • hengermalom.kuria@gmail.com